Do góry

Dodatki Przepis na:

Jak przygotować klarowane masło

Jak przygotować klarowane masło

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1977

Dodano:

Odsłon: 10648

Dzięki klarowaniu masła podnosi się jego temperatura dymienia, dzięki czemu potrawy smażone na maśle nie będą się przypalały. Klarowane masło wykorzystujemy również do przygotowywania sosów (sos holenderski) oraz deserów. Można je długo przechowywać w pokojowej temperaturze.

Składniki

  • kostka masła
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Masło wkładamy do lekko rozgrzanego rondelka i roztapiamy na bardzo małym ogniu. Kiedy się już rozpuści zbieramy z powierzchni białą pianę (szumowiny).

    Odcedzamy przez drobne sito, tak aby nie przelać pozostałej piany z dna rondelka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń