Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak przyrządzić domowe bułeczki

Jak przyrządzić domowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Jak przyrządzić domowe bułeczki"

Składniki

  • Masz ochotę na chrupiące bułeczki pełne zdrowych ziaren? Upiecz je sama
  • to nie jest trudne! Rozpocznij od przesiania przez gęste sitko mąki pszennej. To bardzo ważny zabieg
  • który napowietrzy mąkę i sprawi
  • że ciasto będzie pulchne. Dopiero później przygotuj zaczyn z drożdży
  • ciepłej wody oraz mąki i odstaw go do wyrośnięcia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wyrabianie

  2. Na koniec do ciasta wsyp ziarenka lub pestki i zamieszaj. Jeśli jest ono za gęste, wlej jeszcze odrobinę wody. Naczynie nakryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godz. ciasto ponownie zagnieć, aby usunąć nadmiar gazów.

  3. Wyrastanie

  4. Kiedy zaczyn wyrośnie, wsyp resztę podanej w przepisie mąki, dolej ciepłą (nie gorącą!) wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Im dłużej będziesz to robić, tym piękniej potem wyrośnie! Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, dolej stopione masło.

  5. Bardzo zdrowe dodatki

  6. Do ciasta na bułeczki możesz dodać siemię lniane, sezam, mak, pestki dyni lub słonecznika, a nawet... suszone igiełki rozmarynu!

  7. Pieczenie

  8. Bułeczki najlepiej jest piec w natłuszczonych i posypanych mąką foremkach. Nałóż do nich małe porcje ciasta (do połowy wysokości). Wierzchy posmaruj ciepłym mlekiem i posyp ziarnami (np. dynią, sezamem, makiem). Kie- dy bułeczki ponownie wyrosną, piecz je 25 minut w temp. 180 st.

  9. Pycha dodatek!

  10. Domowe bułeczki zyskają wyjątkowy smak, gdy podasz je z masełkiem ziołowo-czosnkowym.

  11. Ekspresowe rady

  12. Podczas pieczenia drożdżowych bułeczek nie otwieraj piekarnika. Bułeczki pękają? Zmniejsz temperaturę o 20 st.!

  13. Drzwiczki uchyl dopiero, gdy bułki ładnie się zrumienią i wyłączysz piekarnik. Bułeczki wyjmij po 15 minutach.

  14. Gorące bułki przenieś na kratkę i pozostaw je, by całkiem wystygły. Bułki przechowuj w papierowej torbie.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!