Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarskie pierogi z pieczarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Mąkę ucieram z drożdżami, roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Zmielone ziemniaki zagniatam z ciastem, solą i ponownie odstawiam, aż podwoi swą objętość.
Pieczarki oczyszczam, np. mokrą ściereczką. Kroję w kostkę. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam z grzybami na oleju. Doprawiam do smaku. Z papryki wycinam pestki i kroję drobno, podobnie jak korniszony. Mieszam z pieczarkami i serem.
Ciasto rozwałkowuję. Szklanką zanurzoną w mące wycinam kółka. Nakładam po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklejam, dociskając brzegi widelcem. W garnku rozgrzewam sporą ilość oleju i smażę pierogi na rumiano, często obracając. Osączam z nadmiaru tłuszczu i podaję.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>Źródło: Tina