Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią ;) Sałatka jest bardzo pożywna i wprost idealna na lunch do pracy lub szkoły. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1908
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1748
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 110
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1908
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1748
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 110
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Na suchej patelce podprażamy pestki i również zostawiamy je do przestudzenia.
W międzyczasie pomidorki koktailowe dzieli na ćwiartki, mozzarellę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy.
W dużej misce łączymy kaszę, dynię, buraki, pomidorki, mozzarellę, pestki granatu i 2/3 natki pietruszki. Całość polewamy olejem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i posypujemy uprażonymi pestkami i resztą natki pietruszki. Smacznego ;)