Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowa panna cotta z galaretką

Jogurtowa panna cotta z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Jogurtowa panna cotta z galaretką"

Składniki

  • GALARETKA:
  • łyżeczka żelatyny w proszku
  • łyżeczka gorącej wody
  • szklanka soku z granatów. PANNA COTTA: 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • ziarenka z całego granatu
  • garść pistacji (niesolonych)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 4-6 porcji • : 30 min (plus chłodzenie)

  2. Galaretka: Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej do soku i wymieszaj. Przelej płyn do miseczek, tak aby sięgał mniej więcej do 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

  3. Panna cotta: Wymieszaj jogurt z miodem. W oddzielnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ostudź, po czym dodaj do jogurtu i wymieszaj.

  4. Wyjmij galaretki z lodówki i wyłóż na ich wierzch jogurt z żelatyną. Wyrównaj i z powrotem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny (lub na noc).

  5. Tuż przed podaniem wyjmij desery z lodówki. Wyjmij je z miseczek, wykładając je do góry nogami na talerze. Posyp ziarenkami granatu i posiekanymi pistacjami.

  6. Jeżeli chciałabyś przyrządzić panna cottę według oryginalnej receptury, użyj zamiast jogurtu mleka i kremówki (w równych proporcjach). Zagotuj je i potem wymieszaj z żelatyną.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń