Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowa panna cotta z galaretką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 41
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 41
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
4-6 porcji • : 30 min (plus chłodzenie)
Galaretka: Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Wlej do soku i wymieszaj. Przelej płyn do miseczek, tak aby sięgał mniej więcej do 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Panna cotta: Wymieszaj jogurt z miodem. W oddzielnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Ostudź, po czym dodaj do jogurtu i wymieszaj.
Wyjmij galaretki z lodówki i wyłóż na ich wierzch jogurt z żelatyną. Wyrównaj i z powrotem wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny (lub na noc).
Tuż przed podaniem wyjmij desery z lodówki. Wyjmij je z miseczek, wykładając je do góry nogami na talerze. Posyp ziarenkami granatu i posiekanymi pistacjami.
Jeżeli chciałabyś przyrządzić panna cottę według oryginalnej receptury, użyj zamiast jogurtu mleka i kremówki (w równych proporcjach). Zagotuj je i potem wymieszaj z żelatyną.Źródło: Olivia