Do góry

Przetwory Przepis na:

Kabaczek na zimowe leczo:

Kabaczek na zimowe leczo:

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 2571

Dodano:

Odsłon: 11876

Można do niego dodać więcej pomidorów lub papryki, można dodać koncentrat pomidorowy ale to jest baza wyjściowa. Wolę inne składniki dodawać bezpośrednio przy przyrządzaniu. lecza.

Składniki

  • 3 średnie kabaczki
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 duże cebule
  • 6 małych, zielonych i ostrych papryczek
  • pęczek bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki oleju
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Na rozgrzanym oleju "zeszklić" pokrojoną cebulę.
    Kabaczki obrać, usunąć miąższ i pokroić w grubą kostkę.
    Dodać do cebuli i dusić około 10 minut.
    Uważać by za bardzo nie zmiękł. Powinien być lekko twardy bo słoiki będą jeszcze pasteryzowane.
    Następnie dodać pokrojone papryczki i znów chwilę dusić, często mieszając.
    Pod koniec dodać całe pomidorki , pokrojoną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Przełożyć do litrowych słoików i pasteryzować 10 minut.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń