Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacapoły lasowiackie z serem.

Przepis dnia 2019-02-15
Kacapoły lasowiackie z serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1226 Ocena: 14359

Dodano:

Odsłon: 14825

Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane twarogiem. Gotuje się je tak jak pyzy w osolonej wodzie, podaje się okraszone skwarkami lub cebulką. danie z kuchni podkarpackiej.

Składniki

  • ziemniaki 2 kg
  • twaróg 30 dag
  • jajko 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • boczek wędzony 10 dag
  • cebula 1 szt.
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie. Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, a drugą połowę trzemy na pulpę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, starte ziemniaki odciskamy przez pieluchę tetrową. Odciśnięty sok odstawiamy na 10-20 minut żeby krochmal się osiadł. Sok powoli wylewamy a krochmal dodajemy do odciśniętej masy ziemniaczanej. Ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę studzimy i ostudzone dodajemy do masy ziemniaczanej surowej.

  2. Masę ziemniaczaną dobrze wyrabiamy żeby powstało jednolite ciasto.

  3. Twaróg gnieciemy widelcem, dodajemy 2 łyżki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych, jajko, sól i pieprz do smaku. Dobrze mieszamy i ugniatamy z tego ciasto. Z masy ziemniaczanej odmierzamy 9 równych części, tak samo z masy serowej odmierzamy 9 równych części.

  4. Z każdej części masy ziemniaczanej formujemy kulę, spłaszczamy ją na placek, kładziemy kulkę z masy serowej i zlepiamy ją w masę ziemniaczaną tworząc owalną kluskę taką jak pyza. Tak zlepiamy kluski ze wszystkich kawałków ciasta i masy serowej.

  5. Zagotowujemy 2 litry wody z 1 łyżką soli. Do gotującej się wody wkładamy po 3 kacapoły i gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia kacapołów do góry.

  6. W między czasie smażymy drobno pokrojony boczek z cebulą.

  7. Ugotowane kacapoły podajemy polane okrasą ze skwarek, możemy jeszcze posypać drobno pokrojonym szczypiorem. Kacapoły smaczne są również podsmażane na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jerryslaw 15 marca Witam :) zrobiłem danie dokładnie tak, jak podane było w przepisie i ... zewnętrzna warstwa rozpadła się podczas gotowania ... zastanawiam się, czego to kwestia. Ziemniaki były typu "c", czyli do klusek w sam raz. Może trzeba dodać mąki do masy ziemniaczanej?? Lub nie mielić ziemniaków na miał, tylko jednak zetrzeć na "małe oczka" ?? Będę wdzięczny za podpowiedź, za którą z góry dziękuję :) pozdrawiam ze Szczecina

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 lutego Jako mieszkaniec tychże, znam to danie bardzo dobrze :) Są pyszne, a kto jeszcze nie jadł i nie robił, to musi nadrobić zaległości kulinarne ;)
Na koniec dodam tylko, że są na Liście Produktów Tradycyjnych. Więcej smakowitości znajdziecie na stronie podkarpackiesmaki

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 14 lutego Pycha,oj kusicie ;-)Zjadłabym,jedzonko pierwsza klasa :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń