Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka po francusku

Kacze udka po francusku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Kacze udka po francusku"

Składniki

  • 8 kaczych udek
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 2 szalotki
  • 1 listek laurowy
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 70-80 ml koniaku (ew. winiaku)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Przełóż do dużej miseczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj, dodaj do udek. Dołóż 5 gałązek tymianku oraz listek laurowy. Całość przemieszaj i odłóż na ok. 5 godzin.

  2. Zamarynowane udka oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.

  3. Potem kacze udka przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia podlewaj bulionem i skrapiaj koniakiem. Pod koniec pieczenia udka posyp boczkiem pokrojonym w kosteczkę.

  4. Mięso serwuj np. z jarzynką z karmelizowanej cebuli oraz białej rzodkwi. Danie udekoruj pozostałymi gałązkami tymianku.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń