Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaczka pieczona z żurawiną"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Kaczkę umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, sos śliwkowy, olej, sól i pieprz, wymieszaj. Natrzyj kaczkę.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Wymieszaj z resztą ziołowej mieszanki i żurawiną. Nadzieniem napełnij kaczkę, otwór zepnij. Włóż na dobę do lodówki.
Kaczkę ułóż w brytfannie. Przykryj. Piecz tyle, ile waży kaczka, czyli około półtorej godziny w temp. 180°C. Po godzinie przykrycie zdejmij, by kaczka się zarumieniła.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Dziesięć minut przed końcem dodaj pokrojone owoce.
Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,80 zł
Kaczkę piecze się dłużej niż np. kurczaka i należy ją częściej podlewać, ale smak mięsa jest wyjątkowyŹródło: Chwila dla Ciebie