Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z buraczkami i kluskami śląskimi

Kaczka z buraczkami i kluskami śląskimi

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 3799

Dodano: 01.09.2016

Odsłon: 1592

Klasyczny obiad, który szybko znika z talerza :) Soczyste kacze udko z chrupiącą skórką, słodkie buraczki i delikatne kluseczki z masłem.

Składniki

  • 2 udka/nóżki z kaczki
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok 1 łyżki mąki ziemniaczanej (dokładna ilość podana w przepisie)
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki masła
  • Olej
  • sól
  • Pieprz
  • słoik buraczków zasmażanych
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (żeby szybciej nam się ugotowały) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i robimy z nich puere.

  2. Ziemniaki ugniatamy na dnie garnka, by powstała z nich równa powierzchnia. Następnie dzielimy je nożem na 4 części. Jedną z części wyjmujemy łyżką i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą wcześniej 1 część ziemniaków, 1 jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej formujemy wałek i tniemy go na kwadraciki. Z nich formujemy kuleczki a w środku każdej z kuleczek palcem robimy dziurkę. Przekładamy je na papierowy ręcznik.

  3. Udka z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i na gorącym oleju układamy kaczkę (skórą do dołu). Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron, aż wytopi się z niej tłuszcz - łącznie około 20 minut. Gdy kaczka będzie gotowa, przekładamy ją na talerz i owijamy folią aluminiową, żeby odpoczęła i nie ostygła (na około 10 min).

  4. Buraczki przekładamy do garnka i dodajemy do nich łyżkę masła. Podgrzewamy cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.

  5. W małym rondelku rozpuszczamy pozostałe masło.

  6. Do garnka z wrząca, osoloną wodą wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i czekamy, aż wypłyną, powiększą się i staną bardziej pulchne. Dla pewności możemy wyjąć jednego i spróbować - jeśli nie czuć mąki, tzn. że są już gotowe.

  7. Wyjmujemy kaczkę z folii i układamy na talerzu. Obok kaczki kładziemy buraczki i kluski śląskie. Dziurki kluseczek wypełniamy roztopionym masełkiem.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń