Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z orzechami

Kaczka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Kaczka z orzechami"

Składniki

  • 4 piersi kaczki
  • 250 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • kurkuma
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml soku z czarnych porzeczek
  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 pomidor
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 80 minut

  2. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy. Wsypać po 1/2 łyżeczki pieprzu i kurkumy, smażyć minutę i przełożyć na talerz. Na 2 łyżkach oliwy zrumienić pokrojone mięso, posolić, oprószyć mąką, dodać orzechy i smażyć 5 minut.

  3. Pokroić bakłażan w plastry, mocno posolić i zostawić na 15 minut na durszlaku. Opłukać, osuszyć i usmażyć na pozostałej oliwie. Do mięsa wlać bulion i sok. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Dusić około 1 godziny.

  4. Imbir obrać, zatrzeć na tarce z drobnymi otworami. Na kaczkę wyłożyć plastry bakłażana i odłożoną cebulę. Dusić, aż wszystkie będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać imbir, doprawić. Podawać, ozdobić cząstkami pomidora.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń