Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2603

Dodano:

Odsłon: 3482

Kaczka pieczona z pomarańczą i skórką, które wypełniały tuszkę od środka, do tego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem.

Składniki

  • kaczka 2-3 kg
  • pomarańcze 4 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler naciowy 2 łodygi
  • cebula 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • wywar z kurczaka 3/4 szklanki
  • nalewka brzoskwiniowa 1/4 szklanki
  • biały ocet winny 2 łyżki
  • cukier 1 łyzka
  • woda 1 łyzka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • galaretka z czarnej porzeczki 1 łyzka
  • ziemniaki 1 kg
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
5-6 os. > 60 min trudne drogie

Przygotowanie

  1. Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję tłuszczem do smażenia

  2. do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę, oraz skórkę pozbawioną białej części, piekarnik nagrzewam do 220°C, grzałka góra-dół i wkładam kaczę ułożoną w brytfance na ok 2:30-3 godzin.

  3. Po godzinie pieczenia, gdy kaczka się lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem.
    Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą.

  4. Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.
    Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.

  5. Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami zlewam i blenduję , dodatkowo przecieram przez sito i łączę z sosem z galaretką . Wszystko razem mieszam ze sobą.

  6. Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, osuszam, kroję, wzdłuż, na ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się zrumienią
    Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 listopada 2015 W prawdzie za kaczką nie przepadam, ale Twoją z chęcią bym skosztowała :) Odpowiedzi: 3 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń