Do góry

Śniadania Przepis na:

Kajzerki

Kajzerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 29205

Mój mąż twierdzi,że ZA KOMUNY takie były.Nie wiem,nie pamiętam,mała byłam;-))

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesiewam mąkę,rozpuszczam masło i odstawiam,żeby przestygło.

  2. Wszystkie składniki mieszam w misce i wyrabiam tak długo,aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wyrabiam jeszcze ok. 10 min.(długie wyrabianie jest b. ważne).Zostawiam ciasto,żeby"odpoczęło" ok. 10 min,po czym wyrabiam jeszcze przez jakieś 5 min.Ciasto powinno mieć fajną,plastyczną konsystencję.

  3. Formuję kulę,spryskuję oliwą,wkładam do miski,przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia(musi podwoić objętość).

  4. Po wyrośnięciu formuję 10 kajzerek,układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.Odstawiam na niecałą godz,żeby wyrosły.

  5. Rozgrzewam piekarnik do 230 st. , robię na bułkach krzyżyki znacznikiem do kajzerek(można ponacinać ostrym nożem lub żyletką) i smaruję mlekiem.

  6. Wsuwam do piekarnika i piekę ok. 20 min.(to zależy od piekarnika,muszą być ładnie zarumienione).

  7. Wyłączam piekarnik,spryskuję bułki wodą i zostawiam w piekarniku na 2-3 min.-bułki ładniej wyglądają po takim zabiegu:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helcia 28 lipca 2010 .......cudo......Czyli za Komuny nie było tak żle ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 28 lipca 2010 A jak one muszą pachnieć.... mmmmniammm :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 28 lipca 2010 Smakowicie wyglądają te domowe bułeczki...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ethela 25 lipca 2010 Są naprawdę pyszne!Najlepsze lekko ciepłe:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malgosiabo 23 lipca 2010 Piękne te Twoje bułki. Aż ślinka cieknie. Na pewno lepsze niż ze sklepu. Dzięki za przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń