Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88531
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11777
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1885
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88531
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11777
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1885
Składniki
Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.
Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.
Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.
zdj