Do góry

Śniadania Przepis na:

Kajzerki - buleczki sniadaniowe

Kajzerki - buleczki sniadaniowe

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3213

Dodano: 26.08.2014

Odsłon: 16408

Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).

Składniki

  • 500 g maki pszennej
  • 250 ml cieplej wody
  • 1,5 lyzeczki cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 dag swiezych drozdzy
  • 2 lyzki roztopionego masla
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.

  2. Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.

  3. Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tusikowski 12 lutego 2016 zacząłem je robić kilka tygodni temu i niestety to był mój błąd...:( rodzinka nie chce jeść innego pieczywa-więc robię je 2 razy w tygodniu :D
super przepis, pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jasiakucko 01 września 2014 Zastanawiam się czy 30 dag drożdży czy może 3 dag?
Na 0,5 kg mąki 3 kostki świeżych drożdży to chyba niemożliwe?
Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń