Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką

Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 281

Dodano:

Odsłon: 111

Domowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 żółtka (M)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Marmolada wieloowocowa
  • Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • Kruszonka:
  • 55 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i rozdrabniamy palcami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń