Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe ciasto z gruszką.

Kakaowe ciasto z gruszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 878

Dodano:

Odsłon: 999

Dla wielbicieli ciast z jesiennymi owocami mam przepis na pyszne kakaowe ciasto z gruszką. Takie do wykonania w raz, dwa i gotowe. Idealne na podwieczorek z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty. Upieczcie je koniecznie, a ja smacznego i udanych wypieków życzę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki oleju
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 3 duże gruszki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Umyte i osuszone gruszki obieramy pozostawiając ogonki, pamiętamy, żeby nie usuwać gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki wciskamy w równych odstępach w ciasto.

  3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

  4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.



    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Najlepiej wybrać duże i dość twarde gruszki.
    Ciasto można pokroić na około 12 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń