Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe kulki z rumem

Kakaowe kulki z rumem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10029

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Kakaowe kulki z rumem"

Składniki

  • 300 g płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi)
  • pół szklanki cukru
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 150 g ziarenek (np. słonecznika, siemienia lnianego, sezamu itp.)
  • 2 łyżki rumu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W wysokim garnku rozpuszczamy tłuszcz, następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia.

  2. Dodajemy płatki owsiane, wszystkie ziarenka i rum. Mieszamy, by się połączyły.

  3. Z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy na papierze do pieczenia lub w papilotkach i pozostawiamy na co najmniej dwie godziny w chłodzie, aby dobrze zastygły i stwardniały.

  4. Ciasteczka owsiane można też przygotować nieco inaczej. Oto przepis na pieczone, czekoladowe:

  5. Mieszamy 100 g startej czekolady deserowej, 100 g cukru, 100 g płatków owsianych, 50 g mąki pszennej, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli. Łyżeczką nakładamy małe kopczyki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

  6. Odstawiamy do wystygnięcia, zimne zdejmujemy z blachy.

  7. Czas przygotowania 30 minut. Cena sztuki około 0,50 zł.

  8. Wartość odżywcza 100 g 517 kcal. Białko 18 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 69 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń