Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami.

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 818

Dodano:

Odsłon: 378

Częstuję pysznym kakaowym ciastem z wiórkami kokosowymi i mnóstwem świeżych malin. Dzięki dużej ilości owoców ciasto nie jest zbyt suche, jest idealnie wilgotne. Takie ciasto to najlepiej podać z filiżanką ulubionej kawy lub z kubkiem mleka. To ciasto zawsze się udaje. Zachęcam, upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki świeżych malin
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: wiórki kokosowe, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy.

  2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Na wierzch ciasta układamy maliny, wcześniej umyte i osuszone.

  3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.

  4. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń