Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowy biszkopt z masą cappuccino

Kakaowy biszkopt z masą cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 5856

Biszkopt kakaowy, /który zawsze się udaje:)/ przełożony masą z kawą cappuccino i biszkopcikami z nutką alkoholu - prosto i smacznie choć troszkę kalorycznie:)

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • olej 3 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • masa:
  • masło 20 dag
  • budyń śmietankowy 1 op
  • mleko 0,5 l
  • kawa cappuccino /proszek/ 0,5 szklanki
  • dodatkowo:
  • biszkopty ok 20 szt
  • napar herbaty 0,75 szklanki
  • rum 0,25 szklanki
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz do formy
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem mikserem do czasu aż cukier się rozpuści a masa jajeczna stanie się jasna. Dodajemy przesiane mąki /pszenną i ziemniaczaną/, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do suchego patyczka.
    Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej.
    Masa cappuccino: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /jeśli jest bez cukru dodajemy go/ i odstawiamy do wystudzenia /- również możemy go ugotować dzień wcześniej/.
    Miękkie masło ucieramy dodając małymi porcjami zimny budyń i kawę cappuccino. /Jeżeli uważamy, że masa jest za mało słodka możemy ją dosłodzić/
    Napar herbaciany mieszamy z rumem.
    Ciasto biszkoptowe przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy połową masy cappuccino i układamy na nim biszkopty zanurzane wcześniej w mieszance herbaciano-rumowej. Na biszkoptach rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

    Do masy użyłam budyniu oraz kawy cappuccino o smaku śmietankowym ale możemy użyć innej kawy cappuccino np.orzechowej i do masy dodać zmielone orzechy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń