Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy, /który zawsze się udaje:)/ przełożony masą z kawą cappuccino i biszkopcikami z nutką alkoholu - prosto i smacznie choć troszkę kalorycznie:)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 674
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 674
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem mikserem do czasu aż cukier się rozpuści a masa jajeczna stanie się jasna. Dodajemy przesiane mąki /pszenną i ziemniaczaną/, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa cappuccino: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /jeśli jest bez cukru dodajemy go/ i odstawiamy do wystudzenia /- również możemy go ugotować dzień wcześniej/. Miękkie masło ucieramy dodając małymi porcjami zimny budyń i kawę cappuccino. /Jeżeli uważamy, że masa jest za mało słodka możemy ją dosłodzić/ Napar herbaciany mieszamy z rumem. Ciasto biszkoptowe przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy połową masy cappuccino i układamy na nim biszkopty zanurzane wcześniej w mieszance herbaciano-rumowej. Na biszkoptach rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Do masy użyłam budyniu oraz kawy cappuccino o smaku śmietankowym ale możemy użyć innej kawy cappuccino np.orzechowej i do masy dodać zmielone orzechy.