Do góry

Desery Przepis na:

kakaowy placek z pianką śmietanowo-kokosową i porzeczkami

kakaowy placek z pianką śmietanowo-kokosową i porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9965

Dodano:

Odsłon: 4145

pyszny porzeczkowo - kokosowy zawrót głowy :-)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 3 szkl.
  • masło 25 dag
  • żółtka 4
  • cukier 1 szkl.
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Pianka:
  • białka 4
  • cukier do pianki 1 szkl.
  • budyń śmietankowy 1 szt.
  • śmietana 18% 500 ml
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 10 dag
  • porzeczki (u mnie czarne) ok. 2 szkl.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zimne masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto – w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto podzielić na 2 części (60% i 40%), uformować 2 kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić w zamrażarce minimum 1 godzinę.
    Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce i startym ciastem wyłożyć dno formy (25 x 30 cm) natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez 15-20 minut.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać wiórki kokosowe, budyń (w proszku) oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie połączyć. Masę wylać na ciasto, następnie równomiernie rozłożyć na cieście porzeczki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
    Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń