Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowy placek z wkładką serową

Kakaowy placek z wkładką serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2131 Ocena: 11987

Dodano:

Odsłon: 12250

Przepis mojej mamy, placek smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki na placek kakaowy:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
  • Kakao 2 łyżki
  • Olej mniej jak ½ szklanki
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na wkładkę serową:
  • Ser biały 60 dag
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 20 dag
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Margaryna 15 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Składniki na masę budyniową:
  • Mleko ½ litra
  • Cukier 5 łyżek
  • Żółtka jaja 3-4 szt.
  • Budyń śmietankowy 5 łyżek
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Masło 1 ½ kostki
  • Składniki na polewę:
  • Galaretka wiśniowa 1 szt.
  • Czekolada deserowa gorzka 1 szt.
  • Czekolada mleczna 1 szt.
  • Masło ½ kostki
  • Śmietana kwaśna ½ szklanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie placka kakaowego:
    Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

    Wykonanie sernika:
    Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser przelać do przygotowanej formy i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

    Wykonanie masy budyniowej:
    Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w mleku i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej części dodać płaską łyżkę mielonej kawy i wymieszać.

    Przygotowanie śliwek:
    30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć.

    Przygotowanie polewy:
    Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko rozpuścić lecz nie zagotować, pod koniec dodać śmietanę.

    Składanie placka:
    Po upieczeniu i ostudzeniu placków składać warstwami. Placek kakaowy + jasna masa+ sernik+ ciemna połowa masy+ śliwki zalane polewą. Po złożeniu placka wstawić do lodówki, najlepiej na noc. SMACZNEGO.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mrzonka 10 kwietnia Mankamentem tych przepisów jest brak informacji
o wielkości foremki do pieczenia. Rena

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń