Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalafior w cieście pomidorowym

Przepis dnia 2014-11-03
Kalafior w cieście pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4101

Dodano:

Odsłon: 27204

Kalafior w smażony cieście pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30% mąka pszenna
  • sól, pieprz, cukier ok 1-1,5 litra oleju
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej nie za duże, wrzucam go do gotującej się wody z połową łyżeczki soli i cukru. Od momentu ponownego wrzenia liczę max 4 minuty i odsączam na cedzaku.
    Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej śmietany.
    W rondlu rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony.
    Podałem z pysznym sosem czosnkowym oraz kilkoma frytkami również w cieście pomidorowym lecz tylko do połowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 29 października 2014 Świetna, smaczna i bardzo oryginalna propozycja na przygotowanie kalafiora :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 29 października 2014 Przepis bardzo mi się podoba, w takiej wersji nie jadłam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 29 października 2014 to musiało być pyszne, będę robić, pozdrawiam :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń