Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafiorowe burgery z pikantną salsą

Kalafiorowe burgery z pikantną salsą

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3105

Dodano:

Odsłon: 2036

Proste, szybkie i smaczne danie - burgery z kalafiora i komosy ryzowej, a do nich owocowo-pikantna salsa.

Składniki

  • BURGERY:
  • 100 g komosy ryzowej
  • 1/2 kalafiora
  • 90 g sera (najlepiej górskiego)
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • 1 zabek czosnku
  • 1 lyzeczka papryki w proszku
  • galka muszkatolowa
  • sól, pieprz
  • olej / oliwa
  • SALSA:
  • 1/2 mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 peczka kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 lyzka miodu
  • sól, pieprz
  • chili (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Komose przeplukac goraca woda, dodac podwójna ilosc wody i szczypte soli, zagotowac a potem zostawic na malym ogniu ok. 15 min, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.

    Rózyczki kalafiora zagotowac na parze, a w miedzyczasie zetrzec ser i posiekac czosnek i dymke.


    Zanim usmazymy burgery, przygotowac salse.
    Przepolowic ogórka, wydrazyc pestki i pokroic go w kostke.
    Mango równiez pokroic w kostke, cebule, chili i kolendre drobno posiekac.
    Wszystko wymieszac z sokiem cytryny i miodem, doprawic sola i pieprzem.



    Polowe kalafiora i komose drobno zmiksowac, druga polowe kalafiora rozdrobic widelcem i dodac do puree razem z serem, dymka, czosnkiem i jajkiem. Doklanie wymieszac i doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i papryka.
    Mase podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac burgera i smazyc na zloty kolor.
    Mozna je równiez posmarowac oliwa i piec w 175° C na blasze do uzyskania zlotego koloru.

    Podac z pikantna salsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń