Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię kalarepę na surowo – sporo posadziłam jej w ogrodzie i teraz tylko ją myję, obieram, kroję na plastry i chrupię. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. Będziemy ją dusić w mleku, które nada kapustce wyjątkową delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i :)
Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy....
Odsłon: 45
Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder C...
Odsłon: 152
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2866
Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest przede wszystkim bez poleszaczy....
Odsłon: 45
Mocno czekoladowy deser z ryżem preparowanym, inspirowany batonikiem Kinder C...
Odsłon: 152
Rzadko już teraz robię i jadam słodkości. Niedawno jednak udało mi się odtwor...
Odsłon: 2866
Składniki
Zaczynamy od umycia i obrania kalarepy. Następnie kroimy ją w drobną kosteczkę.
Do garnka przelewamy mleko, dodajmy cukier i masło. Włączamy malutki gaz i naszą miksturę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy od 20 do 30 minut – aż kapustka zrobi się miękka. Pod koniec solimy i dodajemy posiekany koperek.
Aby zagęścić sos, rozrabiam w miseczce mąkę dolewając do niej płyn, w którym dusi się kalarepa. Następnie wlewam go do rondelka, mieszam i wyłączam gaz.
Taka duszona kalarepa jest delikatna i miękka i doskonale uzupełnia obiad. Smacznego!!!