Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2113

Dodano:

Odsłon: 9373

Święta tuż tuż, więc każdemu na pewno przyda się ten sprawdzony przepis na pyszne, drożdżowe kapuśniaczki :) A jak święta miną, możemy je też podawać jako przekąskę na imprezie – z czerwonym barszczykiem – najlepiej domowej roboty. Przepis zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz.

Składniki

  • ZACZYN:
  • Drożdże - 20 g
  • Cukier - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Mleko - 1 łyżka ciepłego
  • Mąka - 1 łyżeczka
  • CIASTO:
  • Mąka - 1 kg
  • Mleko - 1/2 litra ciepłego
  • Masło - 40 g roztopionego
  • Żółtko - 2 szt.
  • FARSZ:
  • Kapusta kiszona - 1 kg
  • Masło - 1 łyżka
  • Cebula - 1 szt.
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Maggi - do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszamy składniki zaczynu, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy je do miski z mąką, dodajemy żółtka, mleko, cukier, roztopione masło (ale nie gorące) i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  2. Kapustę wrzucamy do gotującej wody z solą i gotujemy 15-20 minut od zagotowania. Odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy i tniemy na prostokąty 10x15 cm. Nakładamy farsz z kapusty i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
    Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut (aż się zrumienią).

    Z porcji wyszło 25 kapuśniaczków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń