Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapuśniaczki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli używasz starszej i mocno ukiszonej kapusty, musisz ją wcześniej wypłukać, a następnie pozostawić do ocieknięcia i porządnie odcisnąć. Odciśniętą kapustę ułóż na desce do krojenia i posiekaj ostrym nożem na niewielkie kawałki.
Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z odrobiną soli (w zależności jak kwaśna była kapusta), sporą szczyptą pieprzu i połową łyżeczki kminku.
Do mąki dodaj smalec (powinien mieć temperaturę pokojową, więc należy odpowiednio wcześnie wyjąć go z lodówki) oraz jedno całe jajko. Na koniec wrzuć odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną.
Z przygotowanych składników zagnieć w rękach gładkie ciasto. Odłóż je do lodówki na około 15 minut, aby tłuszcz stężał. Schłodzone ciasto umieść na stolnicy i rozwałkuj na prostokątny płat o grubości około 1 cm. Przełóż go na wyłożoną pergaminem blachę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wstaw blachę z ciastem kapuścianym. Piecz na złoty kolor około 15 minut. Po wyjęciu pokrój chrupiące ciasto na mniejsze kapuśniaczki. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety