Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z zasmażonym wędzonym boczkiem

Kapuśniak z zasmażonym wędzonym boczkiem

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 1038

Dodano: 26.04.2016

Odsłon: 938

Bardzo pożywna i sycąca zupa. Smakuje wszystkim domownikom, nawet mojemu 15-miesięcznemu synkowi :)

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kości umyć, zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i gotować ponad 1 godzinę. Najlepiej w szybkowarze.

  2. W międzyczasie umyć wszystkie warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Por kroimy w talarki.

  3. Ugotowane kości wyjmujemy z wywaru, wyciągamy także ziele angielskie i liście laurowe oraz zdejmujemy szumowiny. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.

  4. Osobno w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.

  5. Kapustę siekamy.

  6. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy na patelni (bez tłuszczu).

  7. Do boczku dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

  8. Do ugotowanych warzyw dodajemy pozostałe składniki ziemniaki oraz boczek z cebulą i dokładnie mieszamy gotując jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem.

  9. Zupę zagęszczamy mąką.

  10. Zupę podajemy z mięsem obranym z kości.

  11. Uwaga!
    Ze względu na to, że gotowałam również dla małego synka, dodałam boczek i doprawiałam zupę dopiero na końcu po odlaniu jego porcji zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń