Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach

Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 6061

Dodano:

Odsłon: 935

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 400g żeberek
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • vegeta, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę i koper siekamy, cebulę i por drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki.

  2. W 2 litrach wody zagotowujemy żeberka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, vegetę, sól i pieprz. Gotujemy przez około 1 godzinę do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.

  3. Na koniec dodajemy koncentrat, uzupełniamy wodę jeśli jest jej zbyt mało. Doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń