Do góry

Dania główne Przepis na:

kapusta pekinska zasmazana,wersja na bogato

kapusta pekinska zasmazana,wersja na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2936

Dodano:

Odsłon: 4730

bardzo smaczne danie. Polecam w polaczeniu z gotowanymi ziemniaczkami.

Składniki

  • Kapusta pekińska 1 szt.
  • 3 bardzo duze cebule
  • kilka parowek
  • 2 duze grube plastry boczku
  • mala puszka pieczarek blanszowanych
  • koperek, pol peczka
  • olej rzepakowy, Vegetka, pieprz, lyzeczka cukru, sok z cytryny
  • 2 lyzki maki + woda
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na spore paseczki i samzymy na patelni.

  2. cebule kroimy w piorka, parowki w plasterki i smazymy w duzym garnku na oleju razem z przyprawami az do zeszklenia sie cebulki. Zestawiamy z palnika, dodajemy boczek i pieczarki.

  3. kapuste pekinska oplukujemy, suszymy i kroimy w piorka az do samego konca, razem z glabami.( nie musimy kroic bardzo drobno. ja kroilam poprzecznie na grubosc ok 1 cm.) Dodajemy do garnka z cebulka i pozostalymi skladnikami, podlewamy 1/2 litra wody. Dodajemy lyzeczke cukru, sok z polowy cytryny i dusimy pod przykryciem. Kapustka powinna byc miekka juz po 12 minutach. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy pokrywe i odparowujemy jeszcze troche wody.

  4. W garnuszku rozrabiamy 2 lyzki maki wraz z woda, dolewamy do kapusty, dokladnie mieszamy i gotujemy jeszcze jakies 3 min.
    Do tego tylko ziemniaczki i gotowe.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń