Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kardamonowy wieniec z powidłami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 183
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 183
Składniki
Ciasto: drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, rozetrzyj. Mieszając, dodawaj tyle mąki i mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj kardamon, jajko, żółtko oraz cukier. Wlej pozostałe mleko. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk i od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj uprzednio stopione masło. Naczynie z ciastem przykryj. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Owoce na nadzienie (figi, morele, śliwki i daktyle) drobno pokrój, wymieszaj z rodzynkami i powidłami. Dużą blachę równomiernie posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Rozdziel. Każdą część rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką.
Na plackach rozsmaruj bakaliowe nadzienie. Zwiń, uformuj wieńce. Ułóż je na przygotowanej blasze. Brzeg każdego wieńca ponacinaj. Wierzchy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina