Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza topiona :-)

Kasza topiona :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 3934

Danie proste ,syte ,pyszne i szybkie w przygotowaniu.Przepis znaleziony w sieci i zmodyfikowany.

Składniki

  • jarzyny (marchew,cukinia,groszek)
  • bulion z kostki rosołowej 2 szt
  • pałki z kurczaka 8 sztuk
  • Kasza pęczak,ok .3 szklanek
  • przyprawy (sól,pieprz,curry,czosnek,papryka słodka)
  • olej
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy marynatę z oleju,przeciśniętego czosnku,soli,pieprzu,papryki słodkiej,curry. Wsadzamy do niej kurczaka na kilka godzin lub na całą noc.

  2. Kaszę wsypujemy do sporej brytfanny lub dużego,niskiego garnka. Do kaszy dodajemy surowe warzywa pokrojone w niezbyt drobną kostkę,mieszamy.Zalewamy wszystko bulionem do którego uprzednio przeciskamy dwa ząbki czosnku (bulionu musi być tyle aby sięgał mniej więcej 1-2 cm nad poziom kaszy).

  3. Następnie,na kaszy z bulionem układamy naszego kurczaka.Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Ok.15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy trochę temperaturę aby kurczak ładnie się zrumienił

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 06 marca 2014 przepis byłby ciekawy gdyby nie te kostki rosołowe - wolałabym ugotować rosołek na tych pałkach z kurczaka a później je zapiec tak jak w dalszej części przepisu jest opisane.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń