Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia: herbatniki przełożone masą z kaszy manny z bakaliami. Pomysł na szybki i prosty deser:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 150
Składniki
Blaszkę smarujemy cienką warstwą masła i wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao /rozmieszanym z niewielką ilością mleka/. Do gotującego się mleka energicznie mieszając powoli wsypujemy kaszę manny. Ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje.Na koniec dodajemy drobno posiekane bakalie /orzechy, rodzynki, itp/. Gorącą masę przelewamy na herbatniki. Odstawiamy na kilka min, by masa lekko przestygła i przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce. Dekorujemy według uznania: polewą czekoladową lub zalewamy gęstniejącą galaretką.