Do góry

Desery Przepis na:

Kawowe ciasto z bitą śmietaną

Przepis dnia 2018-05-21
Kawowe ciasto z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 647

Dodano:

Odsłon: 13781

Pyszne, podzielne, kawowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Pięć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw domowego biszkoptu, delikatnego kremu i galaretki, składa się na wyjątkowo smaczną całość. Mimo, że ciasto prezentuje się wyjątkowo efektownie, to w prosty sposób przygotujecie je w swoim domu (przepis w formie krok po kroku + zdjęcia). Zapraszam do przepisu i ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • szklanka maki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM KAWOWY:
  • 500 ml. śmietany kremówki 36%
  • 250g. serka mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • GALARETKA KAWOWA:
  • 500 ml. wody
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • DO OZDOBY:
  • 200 ml. śmietany kremówki
  • DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
  • Słaba, posłodzona jedną łyżeczką cukru herbata.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.

  2. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej, kremowej konsystencji.
    Do masy, z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy.
    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

  4. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).

  6. KREM KAWOWY:
    Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.

  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kawę i dokładnie mieszamy.

  8. Serek, śmietanę oraz cukier miksujemy. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej (nie przerywając miksowania) rozpuszczoną żelatynę z kawą.
    Mieszamy mikserem, aż całość nabierze gęstości.

  9. PRZEKŁADANIE CIASTA:
    Biszkopt kroimy na dwie równe części.
    Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im lepiej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie będzie prezentować się ciasto w efekcie końcowym).

  10. Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.

  11. Na biszkopt wykładamy 2/3 kremu, który równomiernie rozprowadzamy.

  12. Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat.
    Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami.
    Biszkopt nasączamy.

  13. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu.
    Równomiernie rozprowadzamy.
    Wkładamy ciasto do lodówki i zabieramy się, za przygotowanie galaretki.

  14. W 500 ml. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy kawę, żelatynę i cukier.
    Odstawiamy do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszamy).

  15. Galaretkę wylewamy delikatnie na górę ciasta.
    Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3h., a najlepiej na całą noc.

  16. ZDOBIENIE:
    Kroimy ciasto i układamy na paterze lub talerzyku.

  17. Każdy z kawałków ozdabiamy ubitą śmietaną, za pomocą rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.

  18. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 17 maja Wspaniałe ciasto, bardzo chciałabym je upiec. Mam tylko pytanie, gdzie mogę kupić dobre rękawy cukiernicze, co może Pani polecić? Pytam się, ponieważ nadziałam się już na beznadziejne rękawy i beznadziejną szprycę i nie wiem już jak kupić te dobre akcesoria kremowe. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń