Do góry

Desery Przepis na:

Kawowe ciasto z bitą śmietaną

Przepis dnia 2018-05-21
Kawowe ciasto z bitą śmietaną

Autor: DomoweTorty

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 576

Dodano: 17.05.2018

Odsłon: 11981

Pyszne, podzielne, kawowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Pięć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw domowego biszkoptu, delikatnego kremu i galaretki, składa się na wyjątkowo smaczną całość. Mimo, że ciasto prezentuje się wyjątkowo efektownie, to w prosty sposób przygotujecie je w swoim domu (przepis w formie krok po kroku + zdjęcia). Zapraszam do przepisu i ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • szklanka maki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • KREM KAWOWY:
  • 500 ml. śmietany kremówki 36%
  • 250g. serka mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • GALARETKA KAWOWA:
  • 500 ml. wody
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • DO OZDOBY:
  • 200 ml. śmietany kremówki
  • DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
  • Słaba, posłodzona jedną łyżeczką cukru herbata.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.

  2. Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
    Oddzielamy żółtka od białek.
    Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej, kremowej konsystencji.
    Do masy, z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy.
    Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .
    Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

  4. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

    Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).

  6. KREM KAWOWY:
    Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.

  7. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kawę i dokładnie mieszamy.

  8. Serek, śmietanę oraz cukier miksujemy. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej (nie przerywając miksowania) rozpuszczoną żelatynę z kawą.
    Mieszamy mikserem, aż całość nabierze gęstości.

  9. PRZEKŁADANIE CIASTA:
    Biszkopt kroimy na dwie równe części.
    Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im lepiej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie będzie prezentować się ciasto w efekcie końcowym).

  10. Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.

  11. Na biszkopt wykładamy 2/3 kremu, który równomiernie rozprowadzamy.

  12. Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat.
    Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami.
    Biszkopt nasączamy.

  13. Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu.
    Równomiernie rozprowadzamy.
    Wkładamy ciasto do lodówki i zabieramy się, za przygotowanie galaretki.

  14. W 500 ml. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy kawę, żelatynę i cukier.
    Odstawiamy do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszamy).

  15. Galaretkę wylewamy delikatnie na górę ciasta.
    Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3h., a najlepiej na całą noc.

  16. ZDOBIENIE:
    Kroimy ciasto i układamy na paterze lub talerzyku.

  17. Każdy z kawałków ozdabiamy ubitą śmietaną, za pomocą rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.

  18. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 4 dni temu Wspaniałe ciasto, bardzo chciałabym je upiec. Mam tylko pytanie, gdzie mogę kupić dobre rękawy cukiernicze, co może Pani polecić? Pytam się, ponieważ nadziałam się już na beznadziejne rękawy i beznadziejną szprycę i nie wiem już jak kupić te dobre akcesoria kremowe. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń