Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznacza jedno - bułka z pieczarkami. Jedyny fast food łatwo dostępny w czasach mojego studiowania. Bułkę z pieczarkami łapało się w biegu między salą wykładową na Szamarzewie a zajęciami w czytelni uniwersyteckiej w centrum Poznania. Zatęskniłam za smakiem czasów studiowania, więc przygotowałam bułki we własnej kuchni. Jejku, jakie to było pyszne!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4125
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423263
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2647
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4125
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423263
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2647
Składniki
Cebule posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki.
Podsmaż na maśle klarowanym cebule, ale postaraj się ich nie rumienić.
Następnie dodaj pieczarki i smaż, mieszając od czasu do czasu.
Gdy z grzybów odparuje cały płyn i zaczną się rumienić, przypraw je dość obficie pieprzem i mniej obficie solą do smaku.
Mąkę wymieszaj z wodą, a następnie wlej na patelnię z pieczarkami i mieszaj szybko, żeby nie utworzyły się grudki.
Po chwili masa grzybowa zgęstnieje na tyle, że później nie będzie spadać z bułki. Spróbuj jeszcze, czy nie trzeba dodać przypraw, i odstaw patelnię na bok. Powstały sos ma być bardzo gęsty, żeby nie wypływał z bułek.
Każdą kajzerkę przetnij na pół, ale nie do końca, żeby połówki po wypełnieniu farszem się nie rozjeżdżały. Podgrzej je lekko w piekarniku lub tosterze. Mają być ciepłe i chrupiące z wierzchu, ale nie twarde jak grzanki.
Każdą z bułek wypełnij gorącym farszem i podawaj. Przygotuj tylko tyle bułek z pieczarkami, ile dacie radę zjeść od razu, bo po złożeniu i wystudzeniu bardzo trudno je podgrzać. Łatwiej jest odgrzać osobno bułki i osobno farsz i nadziewać na świeżo.
Nie warto pisać nic więcej, bo to jest po prostu danie nostalgiczne. Pewnie każdy ma takie potrawy wspomnieniowe, przywołujące młodość i najmilsze chwile. Ja też mam kilka takich i sukcesywnie staram się opisywać je na blogu. Bułka z pieczarkami nie należy może do czołówki, ale na pewno przywołuje na myśl piękne czasy studiowania. I miło jest ją zjeść od czasu do czasu.
Czy Ty też masz takie specjalne, wspomnieniowe potrawy?
Smacznego!