Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i prosty deser, który zrobicie w maksymalnie 10 minut. Tym razem na nasze stoły trafi cynamonowe ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi, pokryte grubą warstwą lekko cytrusowego lukru. Zapach cynamonu wypełnia całą kuchnię, a jego delikatny, aczkolwiek zdecydowanie wyczuwalny smak przyjemnie pieści podniebienie. Świeże gruszki sprawiają, że ciasto jest soczyste, a chrupiące orzechy przełamują strukturę całości. Wszystko pod subtelnie cytrynowym lukrem, którego lekka kwaskowość odświeża całą kompozycję. Całkiem nieźle, jak na 10 minut pracy, prawda?
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3128
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 125
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3128
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 125
Składniki
Do dużej miski przesiej przez drobne sitko 300 g mąki pszennej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, taką samą ilość sody oczyszczonej i dwie czubate łyżeczki cynamonu. Po pozbyciu się wszelkich grudek dodaj 150 g drobnego białego cukru i wymieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 300 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%), 3 duże jajka i 150 g oleju rzepakowego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania deseru powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i śmietany z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta 350 g obranych, pokrojonych w dużą kostkę gruszek oraz 60 g grubo pokruszonych orzechów włoskich Wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 45 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wychodzi całkowicie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj dekorację – mi w tym celu posłuży prosty lukier. Do niewielkiej miseczki przesyp 200 g cukru pudru i dodaj do niego około 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sok dodawaj stopniowo, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem krótko mieszaj zawartość naczynia, żeby ocenić konsystencję lukru. Dodawanie płynu przerwij po uzyskaniu gęstego, gładkiego, ale nadal lekko płynnego lukru, który nie będzie spływał z wystudzonego ciasta.
Tak przygotowany lukier wylej na ciasto i rozprowadź go równo po całym wierzchu. Posyp całość grubo pokruszonymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia lukru.
Smacznego!