Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i prosty deser, który zrobicie w maksymalnie 10 minut. Tym razem na nasze stoły trafi cynamonowe ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi, pokryte grubą warstwą lekko cytrusowego lukru. Zapach cynamonu wypełnia całą kuchnię, a jego delikatny, aczkolwiek zdecydowanie wyczuwalny smak przyjemnie pieści podniebienie. Świeże gruszki sprawiają, że ciasto jest soczyste, a chrupiące orzechy przełamują strukturę całości. Wszystko pod subtelnie cytrynowym lukrem, którego lekka kwaskowość odświeża całą kompozycję. Całkiem nieźle, jak na 10 minut pracy, prawda?
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4457
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417626
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4457
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417626
Składniki
Do dużej miski przesiej przez drobne sitko 300 g mąki pszennej, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, taką samą ilość sody oczyszczonej i dwie czubate łyżeczki cynamonu. Po pozbyciu się wszelkich grudek dodaj 150 g drobnego białego cukru i wymieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 300 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%), 3 duże jajka i 150 g oleju rzepakowego. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania deseru powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i śmietany z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta 350 g obranych, pokrojonych w dużą kostkę gruszek oraz 60 g grubo pokruszonych orzechów włoskich Wymieszaj całość, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w cieście.
Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 45 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wychodzi całkowicie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, można przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj dekorację – mi w tym celu posłuży prosty lukier. Do niewielkiej miseczki przesyp 200 g cukru pudru i dodaj do niego około 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sok dodawaj stopniowo, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem krótko mieszaj zawartość naczynia, żeby ocenić konsystencję lukru. Dodawanie płynu przerwij po uzyskaniu gęstego, gładkiego, ale nadal lekko płynnego lukru, który nie będzie spływał z wystudzonego ciasta.
Tak przygotowany lukier wylej na ciasto i rozprowadź go równo po całym wierzchu. Posyp całość grubo pokruszonymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia lukru.
Smacznego!