Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche kawowe ciasto z aromatycznym kokosowo-rumowym kremem
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7799
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7799
Składniki
Śmietanę mieszamy z kawą. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, cukier waniliowy, sól i śmietanę wymieszaną z kawą. Zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz rum. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do serka. Na koniec delikatnie wprowadzamy ubitą śmietanę i mieszamy na jednolita masę. Wstawiamy do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy niezbyt grubo (maksymalnie na grubość 0,5 cm). Wykrawamy kółka za pomocą dużego kubka. Krążki ciasta umieszczamy w (wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą) blasze na muffiny. Pieczemy około 10 minut w temp 200 stopni na najniższej kratce piekarnika.
Koszyczki studzimy a następnie nadziewamy kremem. Na wierzchu każdego koszyczka układamy połówkę orzecha włoskiego.