Do góry

Przekąski Przepis na:

Kebab w chlebku pita

Kebab w chlebku pita

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2617

Dodano:

Odsłon: 5170

Pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :)

Składniki

  • 1 szklankę ciepłej wody
  • mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego
  • Farsz: 500 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra mielona papryka
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • groszek konserwowy
  • marchew konserwowa
  • sałata lodowa
  • Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturanego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję olej i tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość.

  2. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.

  3. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.

  4. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy: groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam.

  5. Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie.

  6. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mati1 30 października 2015 mniam,mniam ale by sie zjadło na juz,ale jak dla nie z ciastem drozdzowym sa trudnosci,jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobić Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 22 września 2015 aż mi w brzuchu zaburczało :-) zdrowsza, pyszna odmiana kebaba - miodzio :-D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń