Do góry

Dania główne Przepis na:

Kedgeree z wędzoną makrelą

Kedgeree z wędzoną makrelą

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 6872

Kolorowa potrawka z ryżu, ugotowanych na twardo jajek i wędzonej ryby. Danie rodem z kuchni brytyjskiej, tradycyjnie przyrządzane z łupaczem i serwowane jako śniadanie.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1/2 wędzonej makreli, oddzielonej od skóry i ości
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • papryka czerwona
  • przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry w proszku
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka gęstej śmietany/ serka kremowego
  • sok z cytryny do skropienia
  • natka pietruszki do podsypania
  • 2 jajka ugotowane na twardo
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.

    Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż z przyprawami - curry, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie podlać potrawę mlekiem dodając śmietanę i pomidory. Trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu. Gotową potrawę skropić cytryną, posypać natką pietruszki i udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń