Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup domowy - wiem, co jem

Ketchup domowy - wiem, co jem

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2314

Dodano:

Odsłon: 12520

Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów ( miękkich)
  • 2 marchewki 2 papryki czerwone
  • 4 jabłka (winne)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cukinii ( można więcej)
  • 1/2 pietruszki
  • 3-4 łodygi liści selera naciowego
  • 3 cebule
  • Przyprawy: 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego garść bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki soli 2 -3 łyżki cukru 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.

    Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
    Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
    seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
    wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając.

    Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.

    Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.

    Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.
    Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń