Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa krakowska

Kiełbasa krakowska

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 1819

choć może szynkowa? W każdym razie - pyszna! I nadaje się dla początkujących, bo nie da się jej zepsuć.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki pokroić w kawałki ok. 2x2 cm, ale nie przejmując się za bardzo, żeby było dokładnie i porządnie. Kawałki wymieszać z mięsem mielonym z szynki (ja miałam takie paczkowane) i przyprawami, w tym również czosnkiem, który trzeba przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Trochę wyrobić, żeby pojawiła się kleistość mięsa. Zostawić najlepiej na noc w lodówce.

  2. Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i jeszcze trochę wyrobić dodając wodę - na pewno 1/4 szklanki, ale może być potrzeba trochę więcej. Mięso musi być kleiste, ale musi się dawać wkładać do osłonek, czyli nie może być jedną wielką kluchą. Nakładać do osłonek i ubijać ręką, ma być możliwie jak najściślej, żeby się nam później kiełbasa nie łamała. Zawiązywać sznurkiem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec kiełbasę ok. 40-45 minut. Potem zagotować wodę i wlać ją do miski. Włożyć do niej wyjęte z piekarnika kiełbasy, tak aby woda je przykryła i zostawić do całkowitego ostygnięcia wody. Przechowywać w lodówce. Najlepsza jest jak już kilka godzin w tej lodówce postoi, bo się ładnie zwiąże.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń