Do góry

Dania główne Przepis na:

kima czyli grecka wersja spaghetti

kima czyli grecka wersja spaghetti

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 8318

Jest to bardzo latwe w wykonaniu i pyszne spaghetti ,przepis jest od mojej tesciowej ktora mieszkala bardzo dlugo w Grecji.Wszyscy w rodzinie go uwielbiamy...

Składniki

  • mieso mielone wolowe ,wieprzowe ja uzylam z indyka, 1 kg
  • cebula, 1 duza ,2 male
  • czosnek, 3 zabki
  • przecier pomidrowy, niecala puszka
  • sol ,pieprz ,vegeta
  • kostka rosolkowa miesna, 1 sztuka
  • szczypta cynamonu do miesa
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. na oleju rumienimy posiekana cebule oraz dodajemy posiekany czosnek.Dodajemy do tego surowe mieso mielone i go rozdrabniamy.Podlewamy mieso szklanka wody nadal rozdrabniajac na malutkie grudki.Przyprawiamy sola ,pieprzem i vegeta.Dodajemy kostke rosolkowa miesna.Mieso chwile dusimy ,wazne jest zeby nie bylo suche,musi w nim byc woda okolo szklanki.Do tego dajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.Na wierzch starty ser zolty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 11 grudnia 2011 Danie faktycznie pyszne,ale ja jeszcze dodaję vasiliko,jeśli nie wiesz co to jest to spytaj teściowej :)bez tej przyprawy mięso nie ma tego smaku,no i rzeczywiście po co truc się chemią można posolic a mięso odda swój smak. br / br /
Do Alutki50: mylisz się gdyż Grecy również dodaja dużo różnych ziół i przypraw do swoich potraw :) Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 09 grudnia 2011 dominikaorland chodzi o vegete i kostke miesna, ale nie przejmuj sie tymi komentarzami rob swoje, ja na pewno skorzystam z przepisu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 08 grudnia 2011 A gdzie w przepisie sa sztuczne skladniki nie rozumiem tych komentarzy...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 08 grudnia 2011 helena4 ja mieszkam w anglii od ponad 6lat i jakos nie widze zeby tu jedli same mrozonki i sloiczki, owszem sa zwolennicy tego bo czasu nie maja ale trzeba najpierw pobyc wsrod miejscowych by sie pozniej wypowiadac

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 08 grudnia 2011 a ja proponuję aby nie promować żadnych sztucznych przypraw smakowych!!! Zauważcie jak ten rynek rozwinął się w niedługim czasie! Aby nie doszło do tego , że niedługo będziemy jadali jak w Anglii- same słoiczki i mrożonki!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 06 grudnia 2011 Proponuje najpierw zrobic i sprobowac ,naprawde warto..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 06 grudnia 2011 nie jest wiec to to samo co włoskie danie, smakuje inaczej i tak własnie Grecy czesto przygotowują spagetti, bez intesywnych ziół.. Jest o wiele lepsze i bliższe nam smakiem..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 06 grudnia 2011 Jest to dokładnie to samo, co spaghetti bolognese tylko bez żadnych ziół (do włoskiej wersji dodajemy oregano, bazylię, tymianek i inne zioła). Tutaj jak widzę nic. Po prostu mielone z cebulą w sosie pomidorowym. Ale dlaczego nie, jeśli ktoś tak lubi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń