Do góry

Przetwory Przepis na:

Kimchi z ogórków (Oi Kimchi, 오이 김치), czyli kiszone ogórki, po koreańsku

Kimchi z ogórków (Oi Kimchi, 오이 김치), czyli kiszone ogórki, po koreańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 649

Kimchi to najlepsze co dała światu kuchnia koreańska. Najbardziej znane jest kimchi klasyczne (z kapusty pekińskiej), ale kisić można wszystko, np ogórka.

Składniki

  • 500 g ogórków, pokrojonych w kawałki 4-5 cm
  • jedna cebula dymka (zielone części), pokrojona w kawałki 4-5 cm
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków gochugaru (mielone płatki chili)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 startego jabłka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżki startego imbiru
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut.

  2. W międzyczasie przygotowujemy pastę. W miseczce łączymy dokładnie ze sobą płatki chili, czosnek, jabłko, sos rybny oraz imbir.

  3. Ogórki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. W misce mieszamy je z przygotowaną pastą. Przekładamy do słoika, dokładnie zakręcamy. Trzymamy 24 godziny w temperaturze pokojowej, później przenosimy do lodówki. Najlepsze kimchi jest po 7 dniach, ale można próbować jeść wcześniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń