Do góry

Desery Przepis na:

Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Kisiel żurawinowy"

Składniki

  • 1/2 kg świeżych żurawin
  • ponad 1 l wody
  • ok. 40 dag i kilka łyżek cukru
  • duży kawał kory cynamonu
  • kilka tłuczonych goździków
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • słodka śmietanka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żurawiny rozgnieść w misce, zalać wodą, dodać cynamon i goździki, zagotować. Przecedzić, usunąć korzenie, przetrzeć przez sito (powinno być 5 szklanek płynu).

  2. Wlać do rondelka 4 szklanki (jedną zostawić), dosłodzić wedle gustu, zagotować.

  3. Wsypać mąkę kartoflaną do pozostawionej szklanki płynu, wymieszać.

  4. Wlać roztwór do rondla z gotującym się płynem, cały czas energicznie mieszając, by nie potworzyły się grudy.

  5. Kisiel wlać do naczynia wcześniej przepłukanego zimną wodą i wysypanego cukrem.

  6. Studzić w chłodnym miejscu, a gdy stężeje, wyłożyć na półmisek. Podawać z cukrem i śmietanką.

    Źródło: Życie na Gorąco Retro

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń