Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiszka ziemniaczana, bulbianaja.

Kiszka ziemniaczana, bulbianaja.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1123 Ocena: 12429

Dodano:

Odsłon: 5236

Kiszka ziemniaczana, bulbianaja, jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.

Składniki

  • ziemniaki typ kulinarny BC 1 kg
  • jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 1 metr
  • boczek wędzony lub surowy 20 dag
  • jajko kurze 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, połowę ziemniaków trzemy na większe wiórka a drugą połowę na drobne wiórki.

  2. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.

  3. Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.

  4. Ostudzony smażony boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).

  5. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno. Napełnione jelito dzielimy na 4 równe, luźne kiełbasy. Kiszki przy obróbce cieplnej będą pęcznieć, trzeba delikatnie po nakłuwać igłą. Uformowane kiszki parzymy 30 minut w 85 stopniach Celsjusza. Sparzone kiszki studzimy 10 minut w zimnej wodzie.

  6. Ostudzone kiszki możemy zamrozić lub piec w piekarniku.

  7. Pieczemy lub smażymy na patelni, na rumiany kolor.

  8. Upieczone podajemy z marynowanymi papryczkami czereśniowymi, lub zsiadłym mlekiem, albo kefirem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 24 września Oczywiście do zrobienia - już sama nie wiem która z Twoich bab i kiszek jest najlepsza. :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 03 września Jeszcze nie próbowałam takiego specjału, ale musi być dobra.:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 02 września Miałam okazję tylko raz spróbować domową kiszkę ziemniaczaną i do końca życia nie zapomnę tego wyjątkowego smaku - dosłownie niebo w gębie:) A wyglądała równie apetyczna jak Twoja.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń