Do góry

Dodatki Przepis na:

Klasyczne kluski śląskie

Klasyczne kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 3974

Klasyczne kluski śląskie to rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki ziemnaczanej, formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka ziemniaczana do podsypywania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Masę ziemnaczaną podzielić na cztery części. Odłożyć 1/4 część i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną. Z powrotem dodać ziemniaki. Następnie dodać jajka i żółtko oraz sól i dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za rzadkie to dodaj trochę mąki. Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Utocz kulki wielkości orzecha włoskiego i zrób palcem wgłębienie. Kluski gotuj na wrzątku około 1 minuty.
    ENJOY THE FOOD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń