Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne lasagne

Klasyczne lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Klasyczne lasagne"

Składniki

  • bakłażan i cukinia
  • pokrojone w plastry i upieczone
  • 2 plastry bekonu (bez skóry)
  • posiekane
  • cebula
  • posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • łyżka oliwy
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 250 g makaronu lasagne
  • 1/2 szklanki startego twardego sera
  • 1/4 szklanki orzechów piniowych. Sos beszamelowy: 60 g masła
  • posiekanego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • 125 g serka ricotta
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie do zapiekania.

  2. Podsmaż na oliwie bekon, cebulę i czosnek (2-3 minuty). Wrzuć mięso i smaż 4-5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, wino i listek laurowy. Przypraw do smaku. Duś na małym ogniu 20-25 minut.

  3. Na sos zasmaż masło z mąką (2 minuty).Zdejmij z ognia i energicznie mieszając, wlej mleko. Postaw na kuchence i mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj ricottę i gałkę.

  4. Wyłóż dno naczynia płatami lasagne. Nałóż na połowę mięsa, następnie połowę warzyw, 1/4 sosu i 1/4 sera. Następnie powtórz warstwy. Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostałym serem i orzechami.

  5. Piecz 40-45 minut. Po wyjęciu odstaw na 5 minut, po czym pokrój. Podawaj z sałatą.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń