Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczny burger wołowy

Klasyczny burger wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 805

Dzisiaj przepis na najbardziej popularny fast food, czyli klasyczny burger wołowy. Przyrządzanie takie burgera to sama przyjemność a możliwość wykorzystania ulubionych dodatków sprawia, że możemy zjeść takiego burgera na jakiego mamy ochotę. Więcej na blogu: http://smacznebodomowe.pl/

Składniki

  • 4 bułki pszenne z sezamem
  • 500 gramów mięsa mielonego wołowego
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • Pół czerwonej cebuli
  • 4 plasterki sera gouda
  • Kilka liści sałaty masłowej
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • Majonez oraz keczup do smarowania
  • Sól oraz pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. • Mięso przekładamy do miski, dodajemy nasiona lnu i czarnuszki, łyżkę oleju a na koniec doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem
    • Całość mieszamy i dzielimy na cztery porcje z których formujemy płaskie placki trochę szersze niż bułka
    • Burgery najlepiej smażyć na grillowej patelni przez około 4 minuty z każdej strony lub na zwykłej patelni z dodatkiem oleju

  2. • Bułki przecinamy na pół i zarumieniamy na tej samej patelni lub w piekarniku
    • Cebule kroimy na cienkie krążki a pomidora i ogórka w plasterki
    Spód bułki smarujemy majonezem a górną część keczupem
    • Burgery składamy zaczynając od: liścia sałaty, krążków czerwonej cebuli, mięsa, plasterka sera, plasterka pomidora, kawałków ogórka i szczypty prażonej cebulki
    • Na koniec burgera przebijamy wykałaczką aby się nie rozsypał się podczas podawania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń