Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie borowikowym

Klopsiki w sosie borowikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14716

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Klopsiki w sosie borowikowym"

Składniki

  • Na sos: 30 dag borowików
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietany 22 proc
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego. Na klopsiki: 1 kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek do posypania. Przygotowanie: 55 min; Porcja: 490 kcal; Cena porcji: 4
  • 50 zł
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos: grzyby oczyścić, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj zeszklij, na rozgrzanej oliwie. Dodaj borowiki i smaż dalej. Kiedy grzyby puszczą sok, dolej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś około 30 minut, często mieszając i dolewając w miarę potrzeby wodę.

  2. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij, wymieszaj z mięsem, jajkiem oraz serem. Masę przypraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Uformuj z niej kulki wielkości sporego orzecha włoskiego.

  3. Klopsiki obtocz w mące. Usmaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś razem pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dolej śmietanę, ponownie zagotuj. Gotowe danie posyp posiekanym koperkiem. Podawaj, np. z surówką z kiszonej kapusty.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń