Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie pomidorowym z żółtym serem.

Klopsiki w sosie pomidorowym z żółtym serem.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 847

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 852

Jest to danie dość pikantne, ale można pominąć paprykę jeżeli ktoś woli łagodne dania. Ser dodaje klopsikom lekkości i fajny smak.

Składniki

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 1 puszka pomidorów ( 400g)
  • 1 i 1/2 szkl. gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołku drobiowego
  • 1 płaska łyżka suszonej bazyli
  • sól, pieprz, chili
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i mielimy.

  2. Do mięsa dodajemy jajko, starty żółty ser, posiekaną cebulę oraz sól, pieprz i szczyptę chili ( doprawić wg. uznania). Wyrabiamy na gładką masę.

  3. Z mięsa formujemy małe klopsiki i obtaczamy w mące.

  4. Do wysokiego rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor.

  5. Do usmażonej cebuli dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz bazylię, całość dusimy na małym ogniu 15. min. W międzyczasie rozpuścić kostkę rosołową w gorącej wodzie. Następnie wlać rosół do pomidorów, doprawić solą i pieprzem ( z solą uważać ponieważ rosół już jest słony). Dusić następne 20 min.

  6. Po tym czasie wrzucić gotowe klopsiki do sosu i dusić 15-20 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub makaronem. Życzę smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń