Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, z którego zrobiłam klopsy, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy.
Z farszu formujemy klopsy.
Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Wodę z parzenia klopsów wykorzystujemy do sporządzenia sosu chrzanowego. Do wywaru dodajemy 1 łyżkę domowej kostki rosołowej, takim wywarem zalewamy klopsy jak robimy w słoiki. Ale z tego wywaru po dodaniu chrzanu i śmietany 18% robimy sos, doprawiamy do smaku, oraz zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Możemy również klopsy zalać wywarem i za pasteryzować w słoikach. Takie za pasteryzowane klopsy są idealne na przyrządzenie ekspresowego obiadu dla osób pracujących.
Tak sparzone klopsy podajemy z ziemniakami i sosem chrzanowym z ćwikłą. Smacznego!!!